Дүниетану-3 сынып. Санды көбейтудің тәсілдері.

Ажмухамбетова Тамара Ықсанқызы. Ойыл ауданы Жақсыбайкөл негізгі мектебінің бастауыш сынып мұғалімі.

Сабақтың мақсаты:
А) оқушыларға көбейтудің тәсілдерін меңгерту, көбейту  қасиеттерін еске түсіру.
Ә) оқушыларды ұлттық негізде тәрбиелеу, оларды бірлікке ұйымшылдыққа, ұжыммен жұмыс  істеуге, ізденпаздыққа, шығармашылықпен жұмыс істеуге тәрбиелеу.
Б) логикалық жаттығу арқылы ой-өрісін дамыту.

Сабақтың түрі: Акцион сабақ.
Сабақтың әдісі: сұрақ-жауап.
Сабақтың көрнекілігі: сатып алатын заттар, үлестірмелі перпокарта, ойындар.

Сабақтың барысы:

  1. Ұйымдастыру кезеңі.
  2. Үй тапсырмасын тексеру (есептерді тексеріп бағалау)
  3. Жаңа сабақ

Санды көбейтудің тәсілдері.
А) 5*(4-2)=5*8 =40
Ә) (5*4)*2=20*2=40

Балалар, бүгін бізге көптеген қонақтар келіп отыр.

Күндегіден бөлек қонақтар, өздерін таныстырсын.

  1. Сатушы тәлімгер:
  2. Сатушы тәлімгер:

Мұғалім:- Біздің сабағымыздың ерекшелігі осында.

Сондықтан сабағымыз «Жәрмеңке сабағы» деп аталады.
– ал балалар, саудаға кірісейік.
– сауда сәтті болсын!

6 сұраққа жауап беріледі.

1-көбейткіштерді өзгерткенмен не өзгермейді (көбейтінді)
n  Өз бойыңды өлшеуге болатын өлшем бірлігі? (см)

2.- тік төртбұрыштың периметрін формуласын жаз. (а+в)*2
-әкесінде 6 ұл бар. Әр ұлының қарындасы бар. Барлығы неше бала? (7)

І.- Бақта 4 ақ қаз, 5 сұр және 1 үйрек жүр. Қаздан нешеу жүр? (9)

-төртбұрыштың ауданының формуласын жаз. (а*в).

Оқулықпен жұмыс.

№2 Үш топтан үш оқушыны шығару

(9*2)*5=90                         (4*5)*7=140                                   (5*8)*3=120
9*(2*5) =90                        4*(5*7) =140                                  5*(8*3) =120
(9*5)*2=90                         (4*7)*5=140                                   (5*3)*8=120

Ой толғау.

Көбейту мен бөлуге байланысты өлең құрастыру.

№3  Тиімді тәсілмен шығару. 37*(2*5) =370
(45*2)*7=630
14*(5*8) =560

Ребустар шешу.

(Қашықтық, санды өрнек, еселеп азайту)
№4.5 (ауызша)

Өз бетімен жұмыс.№6 есеп.
Ш:7+3=10       150*10=1500=1 кг500гр
150:10=15    Ж:15 ыдыс қажет.
№7. 2*7=14            Ж:14 мин

ІІ. Сатушы тәлімгер:

№8 37т+809кг=37809 кг             5 ц+63 кг=563 кг
9м+64мм=9064 мм                   2т+50 тиын=250 т

№9. 398:10=39 (8)          6947:100=69 (47)
76:10=7(6)                 285:100=2 (85)

Үйге тапсырма. №9 (қалғаны)
Логикалық жаттығулар (оқулықтан)
Сабақты қорыту.
Оқушылардың білімі сатып алынған заттары бойынша  бағаланады.

Check Also

Сабақтың тақырыбы: Дала жануарлары мен өсімдіктері

Мұқыжанова Әзипа Төкішқызы. Қарағанды облысы Шет ауданы Х Сәрінжіпұлы атындағы ЖОББМ базасындағы тірек мектебінің  бастауыш …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Лимит времени истёк. Пожалуйста, перезагрузите CAPTCHA.